Connect with us

pendidikan

Sistem Kehadiran Murid APDM Online 2019

Published

on

Sistem Kehadiran Murid APDM Online 2019

Sistem Kehadiran Murid APDM Online 2019 – Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) merupakan satu sistem yang diguna oleh guru-guru untuk merekodkan kehadiran murid setiap hari ke sekolah.

Sistem online ini dibangunkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia KPM dengan harapan memudahkan kehadiran murid, segala maklumat murid sekolah dengan lebih mudah, memindahkan data APDM kehadiran murid ke sistem online frog vle.

Sistem online ini boleh diakses oleh Pejabat Pendidikan Daerah PPD, pihak sekolah dan juga Jabatan Pendidikan Negeri JPN.

Cara Login Sistem APDM

  • Masuk ke laman potral rasmi Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM), boleh klik terus ke pautan dibawah :

Klik disini ====> https://apdm.moe.gov.my/

  • Di bahagian kiri lama APDM, log masuk dengan mengisi ID pengguna dan kata lauan.

Untuk makluman, ID pengguna adalah nama sekolah ( Gunakan huruf besar yang tiada specebar ayau jarak. Sebagai contoh ABC1234)

Kemudahan Aplikasi Pangkalan Data Murid

i ) Sistem APDM kehadiran Murid

  • APDM kehadiran murid sangat membantu guru sekolah untuk merekod kehadiran murid sekolah setiap hari dan memantau kehadiran setiap bulan dengan lebih mudah

ii ) Sistem Maklumat Murid

  • Segala maklumat diri berkaitan murid sekolah seperti kamu, bangsa, nombor telefon, informasi berkaitan penjaga, nombor mykid, alamat rumah, warganegara, bantuan yang sedang diterima di sekolah, gaji dan pendapatan penjaga dan banyak lagi semuanya boleh terus diisi dengan mudah melalui sistem maklumat murid.
  • Ini kerana segala maklumat ini akan diperika bagi memastikan pemberian seperti makanan dan susu percuma, pemberian biasiswa, bantuan zakat dan juga bantuan Kumpulan Amanah Pelajar Miskin (KWAPM) diberikan kepada murid sekolah yang benar-benar layak.
  • Borang maklumat murid sekolah akan diisi oleh ibu bapa atau penjaga bagi anak masing-masing dan dihantar ke guru sekolah. Setiap data pada borang tersebut akan disalin semula oleh guru masing-masing dan dimasukkan ke dalam sistem.

iii ) Pindahkan Maklumat Ke Sistem Frog VLE

  • Segala maklumat yang cukup lengkap pada Aplikasi Pangkalan Data Murid ia memudahkan untuk memindahkan ke sistem online frog VLE.

Semoga perkongsian pada kali ini dapat memberikan informasi kepada semua khususnya kepada guru-guru kelas dan semoga segala urusan sentiasa mudah untuk dilaksanakan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending