SAPS Ibu Bapa – Semakan Keputusan Peperiksaan

saps ibu bapa

SAPS ibu Bapa merupakan sistem analisis peperiksaan sekolah yang diwujudkan oleh pihak kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bagi memudahkan ibu bapa membuat semakan keputusan peperiksaan sekolah. Sistem ini merupakan sistem yang kerap kali digunakan oleh guru-guru dan juga ibu bapa. Bagi guru, ianya diperlukan bagi memasukkan  markah peperiksaan pelajar. Dalam bahasa lainnya, key-in markah pelajar. Manakala bagi ibu bapa pula ianya perlu untuk membuat semakan keputusan peperiksaan anak-anak di sekolah.

SAPS semakan ibu bapa ini boleh dilakukan melalui secara atas talian (ONLINE). Antara keputusan peperiksaan yang boleh disemak adalah

  • Keputusan pelajar bermula dari sekolah rendah darjah 1 hingga darjah 6.
  • Keputusan peperiksaan sekolah menengah bermula daritingkatan 1 hingga tingkatan 5

Setakat ini keputusan peperiksaan besar seperti UPSR, PT3, dan SPM masih tidak boleh disemak melalui sistem ini.

Cara Membuat semakan SAPS Ibu Bapa

Berikut kami kongsikan cara bagaimana anda boleh membuat Semakan. SAPS Ibu bapa ini boleh dilakukan dengan cara berikut:
  1. Klik link di bawah ini untuk masuk ke dalam sistem aplikasi SAPS Semakan Ibu Bapa .

 

2. Anda akan dibawa kepada paparan seperti berikut:

 saps
3. Masukkan no kad pengenalan atau pun sijil lahir pelajar. (Jika no kad pengenalan salah,klik sini). Masukkan no kad pengenalan pelajar tanpa meletak tanda senkang (-) ataupun menekan “space”.
4. Pilih negeri di mana sekolah pelajar belajar. Selepas itu, anda boleh membuat  carian nama sekolah pelajar berkenaan.
5. Klik semak.

Semoga anda dapat mengakses dan melihat prestasi anak-anak pelajar melalui aplikasi SAPS Semakan Ibu Bapa ini.

Jika anda ada masalah mahupun persoalan untuk mengakses SAPS Ibu Bapa, anda bolehlah hubungi talian yang tertera di bawah ini:

TALIAN SEMENTARA : 012-6497579
Waktu: SAPS
Isnin – Jumaat 8:30 pg – 5:00 ptg
(kecuali pada cuti umum)
Rehat pada  1:00 ptg – 2:00 ptg
(kecuali hari jumaat 12:15 tengah hari – 2:45 petang)

Selamat membuat semakan SAPS Ibu Bapa kepada anda. Kongsikan artikel panduan ini kepada rakan-rakan guru anda dan juga kepada rakan ibu bapa lain.

Ataupun, boleh rujuk jadual di bawah ini jika anda memerlukan bantuan.

PEGAWAI MEJA BANTUANCARA ANDA DIBANTU
Guru MP/Guru Kelas/ Pengetua/Guru BesarSUP SAPS SekolahAnda diminta Hubungi SUP SAPS sekolah anda
Setiausaha Peperiksaan Sekolah (SUP)Pegawai Unit ICT/ SPA di PPDLogin ke dalam sistem SAPS dan dapatkan nombor telefon yang diperlukan
Pegawai SAPS PPD dan JPNPegawai Unit ICT/SPA di BPSH, KPMLogin ke SAPS dan dapatkan nombor telefon yang diperlukan atau isi borang aduan.

Terdapat beberapa aduan mengatakan pengguna gagal memasuki sistem saps. Antara sebab yang terjadi adalah masalah sambungan private.

Jika anda mendapat “Your conection is not private“, ikut langkah berikut.

klik “Advanced” seperti gambar di bawah.

saps

Kemudian klik “Proceed” seperti gambar di bawah.

saps ibu bapa

Selamat membuat semakan keputusan melalui SAPS.

190 Comments on "SAPS Ibu Bapa – Semakan Keputusan Peperiksaan"

  1. ada saps ni, ibubapa boleh check keputusan hanya dihujung jari sahaja. Mudah bukan.

  2. mudah untuk ibu bapa semak keputusan

  3. memang mudah sekarang, tak macam dulu dah

  4. mudah ada app ni..

    tgu anak bersekolah dlu..

    • ching som fan | August 2, 2017 at 6:39 am | Reply

      bodohhhhhhhhhh mk ayh x ptut tengok keputusan kmi nnti kena pukul balik kena pukul bru nk enjoy ngan pk we kaco line la sebok . tapi my mom dont like that sbb my mom nk main game je layan insta lgi best and bestes cam bongk jgnnn tengok keputusan kami babi pantat puki… kau pikir aku suka kau cek result kami and kepada anda semua saya mempunyai sikap negative paham kan sedia maklum… dari sk marian convent……. pi mampus im chinese matiii.mampos sila mampos.. saya and my friend dont likek you all because my results very gooddddd.sya dduk kelas petama nk jumpa maiaaa setann jesus

  5. ni abah saya selalu bukak..utk anak2 didik dia mostly.. mmg membantu ibubapa utk close monitor ank2..

  6. Ibu bapa senang semak

  7. Mcm mna klau Mahu check result spm calon persendirian 2015

  8. berhubung terus ke pejabat pendidikan daerah sendiri.

  9. Memang membantu..hrmm nak Tanya
    ..kalau nak key in markah means hari ahad Dan sabtu x blh ye??

  10. Ade masa tertentu ye kalau nak key in markah??

  11. This comment has been removed by the author.

  12. Bagusnya. Teringat dulu-dulu zaman bawa balik report kad ke rumah. Risau dengan penerimaan mereka kalau ada yang merah. Sekarang semuanya di hujung jari.

  13. Peperiksaan juga menghadapi persaingan yang hebat dari tahun ke tahun. Semoga semua pelajar yang duduk dalam peperiksaan akan dapat markah keputusan yang baik.

  14. Yg sekolah asrama penuh mcm mana nak chk?

  15. ok saya akan cuba..

    Tapi ini untuk pperiksaan besar seperti upsr ,T3 dan lain – lain atau kesemua sekali dari darjah satu hingga tingkatan lima..

  16. Saya baru Tahu saya punya markah …sebelum guru saya beritahu

  17. memudahkan ibu bapa untuk memantau pembelajaran anak-anak mereka, terutama bagi mereka yang sibuk bekerja.

  18. wow! baek punya ni 😀

  19. Bagus untuk membuat semakan secara online. Jimat masa yg banyak.

  20. satu kemudahan yang sangat bagus dan pasti memudahkan golongan ibubapa nie

  21. satu info yg berguna.. walaupun saya blum ada lg anak yg bersekolah. hehe

  22. Klau ckgu x masukkan mrkah dlm saps ni x bleh tengok jugak

  23. hmm okay kaedah ni. tapi tak semua ibu bapa celik IT..

  24. Ya. betul nie. bukan semua ibu bapa celik dlm IT. Mereka perlu masa utk belajar jugak.

  25. aku setuju banget dengan aplikasi itu, rasanya kita sebagai orang tua bisa lebih tenang dan nyaman
    Terima kasih salam kenal

  26. thanks minn, membantu sekali

  27. Perlu pendedahan yg lebih kepada ibubaoa… Masih aagak asing buat ibubapa terutamnnya kawasan pedalaman…

  28. membiarkan ibu bapa lebih brtanggunjawab dengan markah

  29. membiarkan ibu bapa lebih brtanggunjawab dengan markah

  30. aplikasi ini sangat berguna buat orang tua dan anak,
    semoga terus dikembangkan lagi apps ini, kerek pokoknya

  31. Pasnie anak tak boleh sorok result lagi.. huhu

  32. Ibubapa yang bertanggungjawab akan rela untuk belajar walaupun ia amat teknikal juga.

  33. salam, kalau nak check sklh swasta knpa tk boleh ya??? tq

  34. Kini lebih mudah mengetahuo result periksa anak-anak dengan sistem semakan saps ibu bapa

  35. Mudah senang dan cepat dengan sistem semakan online ni

  36. terbaik aplikasi ni. dapat tahu markah peperiksaan melalui online sahaja

  37. terbaik sistem ni..memeudahkan ibu bapa

  38. ada saps ni.mudah ibu bapa nak cek keputusan anak

  39. mudh dan cepat semak online..

  40. Bagus artikelnya berguna sangat

  41. Kemudahan untuk ibu bapa…

  42. aplikasi kemudahan ibubapa untk semak markah anak2.

  43. Bermanfaat sekali informasinya. Makasih!

  44. nice info nih, keren banget pokoknya…
    terima kasih atas infonya

  45. kenapa xboleh buka pun.dh cuba sampai 6 kali.tapi xboleh dapat.

  46. Knp nak buka x boleh cuba dh 10x x blh pun

  47. ada sesetengah ibubapa tiada kemudahan internet langsung tidak tahu markah peperiksaan anak….pihak sekolah sepatutnya beri taklimat kpd ibubapa

  48. Kenapa x de pilihan peperiksaan…

  49. Dah 2 hari tak dapat akses, tak dapat pilih jenis peperiksaan

  50. Yup. Dah berhari2 try. Tapi still tak resolve issue untuk pilih jenis peperiksaan

    Macam mana nak inform diaorg nie suruh look into this matter?

  51. tk dpt akses dh 2 hari masalah yg sama.. tk dpt pilih jenis peperiksaan..

  52. Dah report to KPM pagi tadi

    Now dah boleh pilih jenis peperiksaan. TQ KPM IT Department!

  53. kepada @Kementerian Pendidikan Malaysia,

    Mohon mansuhkan SISTEM ANALISIS PEPERIKSAAN SEKOLAH …
    sebab sekolah² kebangsaan x iktiraf pun keputusan dalam SAPS tu,

    Ibubapa semak online no 1 tapi di maklum cikgu dapat no 12,

    Baik tak payah bersaps bagai..
    cikgu² pun x payah bersusah payah key in markah…

  54. Kenapa xblh check kalau guna iPhone??

  55. Nasib mak bapak aku xthu nk buka saps

  56. Betul-betul, mdah untuk semak keputusannya.

  57. emmm,, ada problemkah? Tapi menarik jga

  58. Sepertinya menarik nih programnya..

  59. Aplikasi ini sangat membantu bagi orangtua ya.. semoga terus berkembang untuk ke depannya.. dan semakin mempermudah..

  60. wow kerennye, tambah gampang lah orang tue disekolah..

  61. semakin mempermudah orang tua nih

  62. para orang tua bisa mengawasi anak lebih baik lagi dengan cara ini

  63. terbaik! lepasni tak boleh la nak sorok markah lagi hahaha

  64. Senang utk dpt tahu markah. Bestnya.

  65. Mudahlah untuk para pelajar dan ibubapa nak mengetahui keputusan exam anak-anak kan

  66. masih ramai yg tak tau saps ni..

  67. It so easy to she in online student marks

  68. This comment has been removed by the author.

  69. Tu la kadang dlm saps x kira markah pendidikan islam. Sekolah plak kira. Kot ye pun seragam kan la. Buat ibu bapa keliru

  70. kok ditambah gampangnyeeee…

  71. susah lh nk buka….bnyk sngt ikln…

  72. skang senang je nak check result, online pon boleh, kalau dulu pakai report kad je.

  73. ini program yg sangat keren dan membantu orang tua. .

  74. Aplikasinya kreatif, semoga para orang tua jadi semakin terbantu

  75. semoga terus berkembang ya aplikasinya, ini ide yang sangat bagus untuk para orang tua

  76. kado istimewa buat orang tua nih aplikasi kerennya, semoga aplikasinya terus berkembang dengan ide-ide kreatifnya

  77. Lambat. Langsung tak boleh buka..

  78. TIDAK BOLE BUKA LANGSUNG [-(

  79. Mati la aq kali ni HAHAHA

  80. apasal tak boleh buka? dari sebelum cuti pertengahan sampai la sekarang tak boleh buka? ada masalah ke?

  81. X blh bukak pon.. dh brapa hari try, still x leh.. aduh

  82. Tak boleh bukak pun… Kwn kwn yg lain boleh pulak bukak

  83. Saangat mudah dalam menggunkannya..

  84. Boleh buka link dengan mozila firefox. Download slip guna adobe reader.

  85. Kau thu x org mcm kau laa menyusahkan aq..HUH

  86. Saya dapat tahu markah saya early than cikgu tell me .

  87. mudah nk chek kputusan ank²

  88. Macam mana nak bukak saps ni ye??

  89. susah la nak buka

  90. apahal x blh buka makin sulit banyak perubahan pulak…merumitkan sungguh ssh sngat x payah lh buat laman ni..

  91. Woi babi mcm mna nk buat

  92. SITI HAJAR BINTI ISMAIL | June 4, 2017 at 10:47 pm | Reply

    Kenapa saya tak boleh masuk link ni yerr…tulis” your connection not private”…dulu ok jerr…

  93. Tak susah pon di hujung jari je

  94. Saya tak tahu nak masuk macam mana.

  95. Best tapi susah nak bukak sebab kena tekan password apa tah tu..it’s not faire

  96. mwemudahkan ibu bapak memilih sekolah ni bagus

  97. x boleh bukak pun…

  98. why this saps semakan keputusan not fungtion..plz do anything to open this website

  99. Kenapa cikgu cikgu dah key in markah pelajar, tapi saps masih kosong untuk peperiksaan tersebut. Kalau boleh dapat dipercepat lagi 🙂 terima kasih.

  100. Amat memudahkan kepada pelajar dan ibu bapa yang tahu menggunakan laman ini untuk mengetahui keputusan peperiksaan.

  101. Jenoh dah try…tak boleh buka pun….hisshh…

  102. Muhamad Razif | June 10, 2017 at 9:55 pm | Reply

    Assalamualaikum tuan
    nk buat aduan, laman saps ni susah nk masuk, asyik error je, dpt masuk pun sekali sekala boleh, saya jangkakan ade orang attack web ni, sila fix dngn segera.

  103. saya suka saps

  104. Saps bodo..bodo..bodo..bodo..bodo

  105. bagus la….

  106. syamim syuhada | June 14, 2017 at 7:26 am | Reply

    boleh tengok bila bila masa shj

  107. SAPS INI SANGAT BAGUS KERANA KITA BOLEH TENGOK KEPUTSAN PEPERIKSAAN.

  108. Hai. Nak tahu, server SAPS memang tak boleh access buat masa ni? Thank you.

  109. why my computer is 45 in saps but in exam is 64?

  110. thomasliaw1983@gmail. com

  111. Hello. Saya ingin membuat aduan. Peratusan anak saya lebih tinggi daripada beberapa kawannya tetapi anak saya mendapat kedudukan yg terakhir dalam kelasnya. Bagaimanakah itu boleh berlaku sedangkan peratusan anak saya lebih tinggi. Jadi, saya harap dengan aduan yg saya buat membolehkan aplikasi ni bertambah baik. Tolong beri kerjasama.

  112. Just wish to say your article is as astonishing. The clarity on your post is simply cool and that i can assume you are knowledgeable on this subject. Fine with your permission let me to seize your feed to keep up to date with forthcoming post. Thank you one million and please keep up the rewarding work.

  113. tak jumpa punnn

  114. hasnah bt abd rahman | June 20, 2017 at 12:22 am | Reply

    kptsan peperiksaan spttnya dikemaskini pd 16julai 2017 tapi hingga hari ini blm selesai

  115. liza binti nini | June 20, 2017 at 12:55 am | Reply

    kenapa eh,bila cek keputusan petengahan tahun tak dpt ya?bila nak cek keputusan semester yang pertama yang keluar..susah la..

  116. mampus mak bapak aku tibai sebab tau markah periksa 😂

  117. Saya bersekolah di Smk Demak Baru Jln Diplomatik 93050 Kuching Sarawak

  118. 286, TAMAN GEMILANG
    LORONG GEMILANG 8

  119. Bila baru boleh buka ni?

  120. bodoh app ni

  121. Hello!

    My name is Alex. I’m a senior account manager at ConusMedia Digital Agency.

    Who could I contact concerning remnant traffic sales?

  122. wah mujur ada SAPS….wakakaka….saya gagal math…sungguh memberangsangkan…gunalah SAPS…layari untuk menyaksikan kegagalan anak anda..>@<

    #tertakluk pada terman dan syarat

  123. Mohammad afiq | July 15, 2017 at 1:46 pm | Reply

    Saya mahu lihat keputusan peperiksaan pertengahan tahun 2017

  124. knpe awal sngt time out

  125. Memang senang nk tengok keputusan ank..kdg kdg guru letak keputusan awal daripada bagi kat tangan budak😇😇😇😇😇😇😄

  126. SAGUNTHALA RANGASAMY | July 25, 2017 at 2:40 am | Reply

    VERY GOOD SYSTEM TO CHECK THE RESULTS BY THE PARENTS , RELATIVES, FRIENDS AND BY OUR SELVES

  127. Knp tak blh bukak

  128. Terbaik lah…pasni anytime je bleh bukak saps ni…

    #senang_gile

  129. No connection errrrhhhh !!

  130. asl privacy error nihh? org nk check susah la..cm ap je..

  131. Sistem yang sangat effective namun perlu penambahbaikkan terhadap pengisian markah/keputusan murid. bukannya esok nak ambik keputusan dekat sekolah barulah keputusan dlm sistem saps dapat dilihat.

  132. Dah try berulang kali ..knp x boleh buka..
    Iklan jer byk..

  133. I see you don’t monetize your page, don’t waste your traffic,
    you can earn additional bucks every month because you’ve got high quality content.
    If you want to know how to make extra bucks, search for: best adsense alternative
    Wrastain’s tools

  134. muhammad haikai bin muhammad abdul rashid | August 28, 2017 at 9:49 am | Reply

    knp xdpt semak keputusan percubaan SPM..masalah cg sekolah blom key in markah atau masalah sistem xdpt check??

  135. knp xdpt check keputusan percubaan SPM

  136. Knpa susah sgt nk bukak.. Iklan je berlambak.. Buka apps ini untuk check result bkn layan iklan entah apa-apa..

  137. Knapa buat app ni mama saya tau la saya gagal tu . Bodoh kimmakk

Leave a comment

Your email address will not be published.


*