SAPS Ibu Bapa – Semakan Keputusan Peperiksaan

SAPS ibu Bapa merupakan sistem analisis peperiksaan sekolah yang diwujudkan oleh pihak kementerian bagi memudahkan ibu bapa membuat semakan keputusan peperiksaan sekolah.

SAPS semakan ibu bapa ini boleh dilakukan  melalui secara talian (ONLINE).Antara keputusan peperiksaan yang boleh disemak adalah

  • Keputusan sekolah rendah darjah 1 hingga darjah 6.
  • Keputusan peperiksaan sekolah menengah tingkatan 1 hingga tingkatan 5

Cara Membuat semakan SAPS Ibu Bapa

Semakan SAPS Ibu bapa ini boleh dilakukan dengan cara berikut:
  1. Klik link di bawah ini untuk masuk ke dalam sistem aplikasi SAPS Semakan Ibu Bapa .

Jika anda mendapat “Your conection is not private“, ikut langkah berikut.

klik “Advanced” seperti gambar di bawah.

Kemudian klik “Proceed” seperti gambar di bawah.

 

2. Anda akan dibawa kepada paparan seperti berikut:

saps semakan ibu bapa
3. Masukkan no kad pengenalan atau pun sijil lahir pelajar. (Jika no kad pengenalan salah,klik sini)
4. Pilih sama ada and aingin melihat keputusan peperiksaan sekolah rendah atau sekolah menengah.
5. Pilih tahun peperiksaan yang anda ingin akses
6. Klik semak.

Semoga anda dapat mengakses dan melihat prestasi anak-anak pelajar melalui aplikasi SAPS Semakan Ibu Bapa ini.

Jika anda ada masalah mahupun persoalan untuk mengakses SAPS Ibu Bapa, anda bolehlah hubungi talian yang tertera di bawah ini:

TALIAN SEMENTARA : 012-6497579
Waktu: SAPS
Isnin – Jumaat 8:30 pg – 5:00 ptg
(kecuali pada cuti umum)
Rehat pada  1:00 ptg – 2:00 ptg
(kecuali hari jumaat 12:15 tengah hari – 2:45 petang)

Selamat membuat semakan SAPS Ibu Bapa kepada anda.

139 Comments

  1. ada saps ni, ibubapa boleh check keputusan hanya dihujung jari sahaja. Mudah bukan.

    Reply
  2. mudah untuk ibu bapa semak keputusan

    Reply
  3. memang mudah sekarang, tak macam dulu dah

    Reply
  4. mudah ada app ni..

    tgu anak bersekolah dlu..

    Reply
  5. ni abah saya selalu bukak..utk anak2 didik dia mostly.. mmg membantu ibubapa utk close monitor ank2..

    Reply
  6. Ibu bapa senang semak

    Reply
  7. Mcm mna klau Mahu check result spm calon persendirian 2015

    Reply
  8. berhubung terus ke pejabat pendidikan daerah sendiri.

    Reply
  9. Memang membantu..hrmm nak Tanya
    ..kalau nak key in markah means hari ahad Dan sabtu x blh ye??

    Reply
  10. Ade masa tertentu ye kalau nak key in markah??

    Reply
  11. This comment has been removed by the author.

    Reply
  12. Bagusnya. Teringat dulu-dulu zaman bawa balik report kad ke rumah. Risau dengan penerimaan mereka kalau ada yang merah. Sekarang semuanya di hujung jari.

    Reply
  13. Peperiksaan juga menghadapi persaingan yang hebat dari tahun ke tahun. Semoga semua pelajar yang duduk dalam peperiksaan akan dapat markah keputusan yang baik.

    Reply
  14. Yg sekolah asrama penuh mcm mana nak chk?

    Reply
  15. ok saya akan cuba..

    Tapi ini untuk pperiksaan besar seperti upsr ,T3 dan lain – lain atau kesemua sekali dari darjah satu hingga tingkatan lima..

    Reply
  16. Saya baru Tahu saya punya markah …sebelum guru saya beritahu

    Reply
  17. memudahkan ibu bapa untuk memantau pembelajaran anak-anak mereka, terutama bagi mereka yang sibuk bekerja.

    Reply
  18. wow! baek punya ni 😀

    Reply
  19. Bagus untuk membuat semakan secara online. Jimat masa yg banyak.

    Reply
  20. satu kemudahan yang sangat bagus dan pasti memudahkan golongan ibubapa nie

    Reply
  21. satu info yg berguna.. walaupun saya blum ada lg anak yg bersekolah. hehe

    Reply
  22. Klau ckgu x masukkan mrkah dlm saps ni x bleh tengok jugak

    Reply
  23. hmm okay kaedah ni. tapi tak semua ibu bapa celik IT..

    Reply
  24. Ya. betul nie. bukan semua ibu bapa celik dlm IT. Mereka perlu masa utk belajar jugak.

    Reply
  25. aku setuju banget dengan aplikasi itu, rasanya kita sebagai orang tua bisa lebih tenang dan nyaman
    Terima kasih salam kenal

    Reply
  26. thanks minn, membantu sekali

    Reply
  27. Perlu pendedahan yg lebih kepada ibubaoa… Masih aagak asing buat ibubapa terutamnnya kawasan pedalaman…

    Reply
  28. membiarkan ibu bapa lebih brtanggunjawab dengan markah

    Reply
  29. membiarkan ibu bapa lebih brtanggunjawab dengan markah

    Reply
  30. aplikasi ini sangat berguna buat orang tua dan anak,
    semoga terus dikembangkan lagi apps ini, kerek pokoknya

    Reply
  31. Pasnie anak tak boleh sorok result lagi.. huhu

    Reply
  32. Ibubapa yang bertanggungjawab akan rela untuk belajar walaupun ia amat teknikal juga.

    Reply
  33. salam, kalau nak check sklh swasta knpa tk boleh ya??? tq

    Reply
  34. Kini lebih mudah mengetahuo result periksa anak-anak dengan sistem semakan saps ibu bapa

    Reply
  35. Mudah senang dan cepat dengan sistem semakan online ni

    Reply
  36. terbaik aplikasi ni. dapat tahu markah peperiksaan melalui online sahaja

    Reply
  37. terbaik sistem ni..memeudahkan ibu bapa

    Reply
  38. ada saps ni.mudah ibu bapa nak cek keputusan anak

    Reply
  39. mudh dan cepat semak online..

    Reply
  40. Bagus artikelnya berguna sangat

    Reply
  41. Kemudahan untuk ibu bapa…

    Reply
  42. aplikasi kemudahan ibubapa untk semak markah anak2.

    Reply
  43. Bermanfaat sekali informasinya. Makasih!

    Reply
  44. nice info nih, keren banget pokoknya…
    terima kasih atas infonya

    Reply
  45. kenapa xboleh buka pun.dh cuba sampai 6 kali.tapi xboleh dapat.

    Reply
  46. Knp nak buka x boleh cuba dh 10x x blh pun

    Reply
  47. ada sesetengah ibubapa tiada kemudahan internet langsung tidak tahu markah peperiksaan anak….pihak sekolah sepatutnya beri taklimat kpd ibubapa

    Reply
  48. Kenapa x de pilihan peperiksaan…

    Reply
  49. Dah 2 hari tak dapat akses, tak dapat pilih jenis peperiksaan

    Reply
  50. Yup. Dah berhari2 try. Tapi still tak resolve issue untuk pilih jenis peperiksaan

    Macam mana nak inform diaorg nie suruh look into this matter?

    Reply
  51. tk dpt akses dh 2 hari masalah yg sama.. tk dpt pilih jenis peperiksaan..

    Reply
  52. Dah report to KPM pagi tadi

    Now dah boleh pilih jenis peperiksaan. TQ KPM IT Department!

    Reply
  53. kepada @Kementerian Pendidikan Malaysia,

    Mohon mansuhkan SISTEM ANALISIS PEPERIKSAAN SEKOLAH …
    sebab sekolah² kebangsaan x iktiraf pun keputusan dalam SAPS tu,

    Ibubapa semak online no 1 tapi di maklum cikgu dapat no 12,

    Baik tak payah bersaps bagai..
    cikgu² pun x payah bersusah payah key in markah…

    Reply
  54. Kenapa xblh check kalau guna iPhone??

    Reply
  55. Nasib mak bapak aku xthu nk buka saps

    Reply
  56. Betul-betul, mdah untuk semak keputusannya.

    Reply
  57. emmm,, ada problemkah? Tapi menarik jga

    Reply
  58. Sepertinya menarik nih programnya..

    Reply
  59. Aplikasi ini sangat membantu bagi orangtua ya.. semoga terus berkembang untuk ke depannya.. dan semakin mempermudah..

    Reply
  60. wow kerennye, tambah gampang lah orang tue disekolah..

    Reply
  61. semakin mempermudah orang tua nih

    Reply
  62. para orang tua bisa mengawasi anak lebih baik lagi dengan cara ini

    Reply
  63. terbaik! lepasni tak boleh la nak sorok markah lagi hahaha

    Reply
  64. Senang utk dpt tahu markah. Bestnya.

    Reply
  65. Mudahlah untuk para pelajar dan ibubapa nak mengetahui keputusan exam anak-anak kan

    Reply
  66. masih ramai yg tak tau saps ni..

    Reply
  67. It so easy to she in online student marks

    Reply
  68. This comment has been removed by the author.

    Reply
  69. AnonymousApril 2, 2017 at 3:14 am

    Tu la kadang dlm saps x kira markah pendidikan islam. Sekolah plak kira. Kot ye pun seragam kan la. Buat ibu bapa keliru

    Reply
  70. AnonymousApril 4, 2017 at 9:29 am

    kok ditambah gampangnyeeee…

    Reply
  71. susah lh nk buka….bnyk sngt ikln…

    Reply
  72. skang senang je nak check result, online pon boleh, kalau dulu pakai report kad je.

    Reply
  73. ini program yg sangat keren dan membantu orang tua. .

    Reply
  74. Aplikasinya kreatif, semoga para orang tua jadi semakin terbantu

    Reply
  75. semoga terus berkembang ya aplikasinya, ini ide yang sangat bagus untuk para orang tua

    Reply
  76. kado istimewa buat orang tua nih aplikasi kerennya, semoga aplikasinya terus berkembang dengan ide-ide kreatifnya

    Reply
  77. Lambat. Langsung tak boleh buka..

    Reply
  78. TIDAK BOLE BUKA LANGSUNG [-(

    Reply
  79. AnonymousMay 25, 2017 at 1:33 pm

    Mati la aq kali ni HAHAHA

    Reply
  80. apasal tak boleh buka? dari sebelum cuti pertengahan sampai la sekarang tak boleh buka? ada masalah ke?

    Reply
  81. X blh bukak pon.. dh brapa hari try, still x leh.. aduh

    Reply
  82. Tak boleh bukak pun… Kwn kwn yg lain boleh pulak bukak

    Reply
  83. Saangat mudah dalam menggunkannya..

    Reply
  84. Boleh buka link dengan mozila firefox. Download slip guna adobe reader.

    Reply
  85. ANONYMOUSJune 2, 2017 at 4:30 pm

    Kau thu x org mcm kau laa menyusahkan aq..HUH

    Reply
  86. Saya dapat tahu markah saya early than cikgu tell me .

    Reply
  87. mudah nk chek kputusan ank²

    Reply
  88. Macam mana nak bukak saps ni ye??

    Reply
  89. susah la nak buka

    Reply
  90. apahal x blh buka makin sulit banyak perubahan pulak…merumitkan sungguh ssh sngat x payah lh buat laman ni..

    Reply
  91. Woi babi mcm mna nk buat

    Reply
  92. SITI HAJAR BINTI ISMAILJune 4, 2017 at 10:47 pm

    Kenapa saya tak boleh masuk link ni yerr…tulis” your connection not private”…dulu ok jerr…

    Reply
  93. Tak susah pon di hujung jari je

    Reply
  94. Lee Hui xinJune 7, 2017 at 2:54 pm

    Saya tak tahu nak masuk macam mana.

    Reply
  95. Best tapi susah nak bukak sebab kena tekan password apa tah tu..it’s not faire

    Reply
  96. mwemudahkan ibu bapak memilih sekolah ni bagus

    Reply
  97. Says punya pun

    Reply
  98. x boleh bukak pun…

    Reply
  99. why this saps semakan keputusan not fungtion..plz do anything to open this website

    Reply
  100. Kenapa cikgu cikgu dah key in markah pelajar, tapi saps masih kosong untuk peperiksaan tersebut. Kalau boleh dapat dipercepat lagi 🙂 terima kasih.

    Reply
  101. Amat memudahkan kepada pelajar dan ibu bapa yang tahu menggunakan laman ini untuk mengetahui keputusan peperiksaan.

    Reply
  102. Jenoh dah try…tak boleh buka pun….hisshh…

    Reply
  103. Muhamad RazifJune 10, 2017 at 9:55 pm

    Assalamualaikum tuan
    nk buat aduan, laman saps ni susah nk masuk, asyik error je, dpt masuk pun sekali sekala boleh, saya jangkakan ade orang attack web ni, sila fix dngn segera.

    Reply
  104. saya suka saps

    Reply
  105. Saps bodo..bodo..bodo..bodo..bodo

    Reply
  106. bagus la….

    Reply
  107. syamim syuhadaJune 14, 2017 at 7:26 am

    boleh tengok bila bila masa shj

    Reply
  108. SAPS INI SANGAT BAGUS KERANA KITA BOLEH TENGOK KEPUTSAN PEPERIKSAAN.

    Reply
  109. Hai. Nak tahu, server SAPS memang tak boleh access buat masa ni? Thank you.

    Reply

Your email address will not be published.